رشد1

رشد1

طبق آیه شریفه ی 7سوره ی حجرات جایگاه رسول در رشد خیلی مهم است. می فرماید : کسی که بین شماست رسول الله صلوات الله علیه است.

وحی، رسول و کتاب سه مبنای رشد هستند که سه بیان مختلف از یک چیز هستند.

دوره های رشد انسان براساس رسول و حجت به پنج دسته تقسیم می شوند :

1.پدرومادر  2 . شکوفایی عقل  3.ولایت بیرونی  4.نقش اجتماعی  5.مقام امام

رشد پله به پله صورت می گیرد ، عقل باید به درک باید و نباید برسد و از آن چیزی که فهمیده و شناخته تبعیت کند  بعد ببیند رسول درونی و بیرونی کیست!؟

مهمترین دغدغه در مباحث رشد این است که :

  1. رسول را بشناسیم 2.جایگاهش را بدانیم 3.حکمش را بشناسیم و به آن عمل کنیم

و اگر براساس مبناهای غیر وحیانی کار کنیم معیار درستی برای تشخیص خوب و بد نداریم. چون عقل ، رسول درونی است، دستگاهی است که کمک می کند حقایق خدا و حکم رسول را بهتر بشناسیم بنابراین،عقل، کاشف حکم رسول هست، اما مبنای رشد نیست.

دوره اول رشد

در دوره اول رشد که دوره ، طیب گزینی است، پدر باید رزق حلال و سالم تهیه نماید.

با اینکه این در این سن،کودک خیلی چیزها را از پدر ومادر یاد می گیرد، اما حسن و قبح عالم را نمی تواند درک کند و نیاز شدید مساعدتی به والدین دارد.

دوره ی دوم:

یک دوره ی گذار است که بچه را ازجایی که هیچ درکی نداشته و فقط حسی و خیالی بوده به جایی می رساند که به تکلیف برسد و کارهایی را انجام دهد.

دوره ی سوم : 

این دوره، یک روش خاصی دارد که باید رسولش را بشناسد و به حکمش عمل کند.

این دوره، دوره بلوغ عقلی است که عقل در این دوره فعال می شود و درک کلیات می کند و ماموظفیم از آن تبعیت کنیم. در این دوره، دستگاه حجت شناسی فرد، به رسول وجود او که در درون او وصل شده، حجت درونی اش را با حجت بیرونی تطبیق می دهد تا بتواند از رسول بیرونی تبعیت کند.

عمر انسان به طور کلی شامل 3 دوره است:

 تاثیر پذیری (سیادت)    حد وسط (عبادت)       تاثیر گذاری (وزارت)

  در ادامه با مراحل رشد آشنا می شویم.

هشت دوره ی رشد :

1.قبل انعقاد نطفه تا تکلم

(این دوره، دوره حسی خیالی است) شناخت رسول و جدی شدن حکمش در این سن کلا به عهده والدین است.

2.دوره ای که شخص می خواهد به تکلیف برسد.( ممیزی)

3.نوجوانی

4.جوانی

5.ارتباط سازی(دوره سن ازدواج)

6.جریان سازی

7.رهبری (امام المتقین یا مقام عبادالرحمن )

8.مقام عبادالرحمن: مخصوص کسانی است که مقام امامت پیدا می کنند و می توانند جامعه را رهبری کنند.طبق آیات قرآن نهایت رشد انسانها در این دنیاست و جایی است که انسان باید به آن برسد.

 در این دوره ها سن مهم نیست چون جنسیت و اقلیم و اینها مرز دقیق سنی را می شکنند. ما براساس ویژگی دوره ها را تعیین می کنیم نه براساس سن. این دوره ها را می توان به دو حالت طی کرد:

درجایگاه متربی : مسیر رشد خودمان را بررسی کنیم.

 در جایگاه مربی: دراین جایگاه مسیر رشد برای دیگران را بررسی می کنیم.

طبق اولویت نگاه متربی بهتر است. چون نقصهای خودمان را پیدا می کنیم تا درمسیررشد خودمان را پیدا کنیم. وقتی ما خودمان را رشد دادیم می توانیم کسانی که یک پله پایینتر هستند را هم رشد بدهیم، به شرط اینکه خودمان درمقام متربی بودن متوقف نشویم.

شناخت، نقشه ی مهم رشد است که بشناسیم و در همان مسیرش حرکت کنیم .

درست است که هر انسانی یک سری استعداد منحصر به فرد دارد. اما وقتی درمسیر رشد قرار می گیرد و به مرحله جریان سازی می رسد، می تواند به جریان اصلی ( نور ) وصل شود و همگان وارد یک اقیانوس شوند.

نظام حق نظامی دو طرفه هست که سریع می شود در آن بازگشت و جبران کرد. یعنی وقتی راه صحیح را شناختیم می توانیم سریع به جاده اصلی پلی بزنیم و نواقص را جبران کنیم و لازم نیست کل مسیر را برگردیم و از اول طی کنیم.

 

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید