ضرورت تحول در آموزش و پرورش

ضرورت تحول در آموزش و پرورش

ضرورت تحول در آموزش و پرورش
موضوع تحول در نظام مدیریت آموزش وپرورش یکی از موضوع های اساسی در نظام تعلیم و تربیت است که از منظر حوزه‌های سیاستگذاری، برنامه‌ریزی، مدیریت و اجرا اهمیت زیادی دارد. این موضوع از دیرباز ذهن مسئولان آموزشی را در سطوح مختلف به خود مشغول داشته است؛ زیرا به دلیل ماهیت پویا و پیوسته نظام آموزشی، تنها از طریق یک فرایند تحولی نهادینه شده می توان به تحقق اهداف آموزش وپرورش خوش بین بوده و زمینه های تحقق اهداف و آرمان های مرتبط بر نظام آموزش وپرورش را مهیا دانست و این جز با مشارکت فعال و مستمر امکان‌پذیر نیست. تحول در ساختار تعلیم و تربیت ایران، از گذشته تاکنون، ذهن برنامه ریزان و دستاندرکاران را به خود مشغول کرده است. این مسئله، در روزهای اخیر، باهدف تغییرات اساسی و بنیادین، از سوی عالی ترین سطوح مقام های کشوری مورد تأکید قرار گرفت. تحول در نظام آموزش و پرورش با مباحث دیگری ازجمله تغییر، اصلاح، نوآوری و ارتقا هم ارتباط دارد. تحول نیازمند نواندیشی هایی در باز تعریف آرمان ها، اهداف، نتایج و دستاوردهای آموزش وپرورش است که از طریق استقرار یک نظام فلسفه ی دقیق، علمی و مبتنی بر هویت ملی و دینی کشور امکانپذیر می شود ازاین رو در نظام آموزشی، پویایی نظام می تواند از یک سو، از تغییر و اصلاح و نوآوری آغاز و با تأثیر بر ارتقای نظام به نقطه غایی خود یعنی تحول در نظام آموزشی ختم شود و از سوی دیگر، می تواند با تحول رویکردهای نظری و بازتعریف آرمان ها و دستاوردهای نظام آموزشی، منجر به تغییر، اصلاح و نوآوری شود تا بدان وسیله ارتقاء نظام آموزشی حاصل آید .
ضرورت مشارکت در ایجاد تحول در آموزش وپرورش به عنوان نظامی اجتماعی نیازمند مشارکت و همکاری همه اجزای نظام است و این نظام بدون مشارکت مؤثر مردم و کارکنان در ابعاد علمی، فرهنگی، اقتصادی و عاطفی نمی‌تواند فرایند تعلیم و تربیت را به خوبی عملی سازد .پژوهشگران و متخصصان موضوع مشارکت معتقدند که این مفهوم تازه ای نیست و مترادف همکاری نمی باشد بلکه شیوه‌ای از اداره امور متناسب با نیروهای جدید و قدرتمند فعال دنیای کنونی است. در سال‌های اخیر نظام آموزش کشور با مشکلات متعددی روبرو شده است. حل این مشکلات یکی از دغدغه‌های متصدیان آموزش وپرورش است. طبق بیانات رهبر معظم انقلاب در گردهمایی روسای مناطق آموزش وپرورش کشور در مردادماه 1380 ،نیاز اصلی آموزش وپرورش ایجاد تحول بنیادین است و مهم ترین مانعی که بر سر راه ایجاد تحول در آموزش و پرورش وجود دارد، باقی ماندن بر پایه و اساس نظام قدیمی و کپی برداری شده قبلی است. مطرح شدن این مسئله از سوی رهبر معظم انقلاب اهمیت مسئله را دوچندان می‌کند
بر این اساس وزارت آموزش وپرورش اقدام به تشکیل ستاد تحول بنیادین در آموزش وپرورش پرداخت که وظیفه اصلی این ستاد بررسی موضوع تحول در ابعاد مختلف با بهره گیری از همه نیروهای فکری و ظرفیت های علمی و کارشناسی کشور با مشارکت دستگاه‌هایی مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی آموزش وپرورش ، دولت و مجلس اسلامی است. تحول در نظام آموزش وپرورش یک موضوع علمی مبتنی بر مبانی نظری گسترده ای است که با کل نظام آموزش وپرورش مرتبط بوده و با مباحث دیگری ازجمله تغییر،اصلاح، نوآوری و ارتقا هم ارتباط دارد. تحول نیازمند نواندیشی هایی در بازتعریف آرمان ها، اهداف، نتایج و دستاوردهای آموزش وپرورش است که از طریق استقرار یک نظام فلسفه ی دقیق، علمی و مبتنی بر هویت ملی و دینی کشور امکانپذیر می شود ازاین رو در نظام آموزشی، پویایی نظام می‌تواند از یک سو، از تغییر و اصلاح و نوآوری آغاز و با تأثیر بر ارتقای نظام به نقطه غایی خود یعنی تحول در نظام آموزشی ختم شود و از سوی دیگر، می تواند با تحول رویکردهای نظری و بازتعریف آرمان ها و دستاوردهای نظام آموزشی، منجر به تغییر، اصلاح و نوآوری شود تا بدان وسیله ارتقاء نظام آموزشی حاصل شود.
گروه علمی و پژوهشی تابان(1400، شناسایی محرومیت های آموزشی کشور)

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید